Белград. Церковь Вознесения Господня.

Вазнесењска црква

vladanscekic
vladanscekic
Dmitry N.
Влад

Вазнесењска црква или црква Вазнесења Господњег у Београду је српска православна црква, налази се у улици адмирала Гепрата.
Црква је подигнута 1863. године, освештао је београдски митрополит Михаило. Налог за њену изградњу дали су 1860. године кнез Михаило Обреновић и митрополит Михаило, а подигнута је добровољним прилозима многих Београђана. Планове су израдили Павле Станишић и Јован Ристић, грађевинске радове су обавили Јосип Шток и Фернанд Стеванов, а предузимач је био Коча З. Поповић. Црква је обликована у духу тада владајућег романтизма, по угледу на старе српске манастире, пре свега Раваницу. Прве иконе је насликао сликар Никола Марковић 1864. године, али је касније израда икона поверена Стеви Тодоровићу, који је овај подухват завршио 1881. године. Такође, првобитне зидне слике Николе Марковића уступиле су место новим композицијама Андреја Биценка 1937. године. Црква има богату ризницу са збирком икона, старих књига, златарских дела и других премета из 19. века.

Црква је посвећена Вазнесењу Господњем (Спасовдан). Тешко је оштећена у бомбардивању Београда (1941. и 1944.) и погинуо је велики број људи. У дворишту испред цркве налази се споменик у облику крста погинулим. Сваке године на црквену славу Спасовдан после литургије полази литија која се креће улицама Београда и поново враћа у цркву.

Перевод

Вознесенская церковь или церковь Вознесения Господня в Белграде, сербская православная церковь, расположенная на улице Адмирала Гепрата.
Церковь была построена в 1863 году, освящал её белградский митрополит Михайло. Средства для её строительства дали в 1860 году князь Михайло Обренович и митрополит Михайло, а также добровольные пожертвования многих белградцев. Проект создали Павел Станишич и Йован Ристич, строительные работы выполнял Иосиф Шток и Фернанд Стеванов, подрядчик Koчa З. Попович. Церковь была разработана в соответствии с преобладающим тогда стилем романтизма, в традициях старых сербских монастырей, особенно Раваницы. Первые иконы были написаны Николой Марковичем в 1864-м году, но позднее написание икон поручили Стево Тодоровичу, который завершил этот проект в 1881-м году. Кроме того, оригинальные настенные росписи Николы Марковича в 1937-м году были заменены на новые композиции Андрея Биценка. Церковь имеет богатую коллекцию икон, старинных книг, ювелирных изделий и других вещей XIX века.

Церковь посвящена Вознесению Господне (Спасовдан). Она была серьезно повреждена при бомбардировке Белграда в 1941 и 1944 гг., тогда погибло много людей. Во дворе возле церкви стоит памятник погибшим в виде креста. Каждый год в церкви на праздник Вознесения (Спасовдан) после литургии начинается процессия которая движется по улицам Белграда и обратно в церковь.

Информация с сайта Православие